Рібон (ribbon) - барвна термотрансферна стрічка, витратний матеріал (фарба) для термотрансферних принтерів, що потрібен для друку на синтетичних матеріалах та паперових етикетках, які не мають спеціального термочутливого покриття.

Термотрансферний друк (друк методом термопереносу) - полягає в переносі фарби з барвного шару рібона (барвної стрічки) на заготовку, під діею нагрівання термоголівкою  друкувального пристрою.

Wax - тип барвного шару рібонів, створених на основі воску. Має найбільш низьку температуру друку та найменшу вартість відбитка. Найбільше підходить для друку на паперових матовых, глянцевих, напів-глянцевих носіях та синтетичному папері. Область друку повинна бути без ламінації або лакового покриття. Стійкість до розмазування, вигорання (уф випромінювання), змивання (в том числі, різними розчинниками) та іншим зовнішнім впливам на готове маркування - найнижча.

Wax/Resin - комбінований барвний шар на композитній основі (воск+синтетичні смоли). Температура друку - вища воску (wax), але нижча за полимер (resin). Вартість відбитка - средня. Можливий друк на паперових носіях  та синтетичних матеріалах з гарними адгезійними властивостями (РЕ - поліетилен, РР - поліпропілен, РЕТ та ін.). Стійкість до зовнішніх впливів - добра.

Resin - барвний шар на основі полімерних смол. Температура друку, вартість відбитка та стійкість до зовнішніх впливів - найвища. Призначений для друку на всіх типах синтетичних носіїв та текстильних стрічках.

OUT - намотка рулону барвної стрічки барвним шаром назовні.

IN  - намотка рулону барвної стрічки барвним шаром в середину.

Лідер - початок кожного рулону. Полімерна плівка в декілька разів товща самої барвної стрічки. Захищає рібон від пошкодження, виконує допоміжну функцію при заправці в механізм принтера. Може нести рекламну інформацію виробника або продавця.

Трейлер - кінець рулону. Як і лідер, являє собою більш товсту ніж робоча частина полімерну плівку. В залежності від моделі принтера, для котрого призначений рібон, трейлер може виготовлятися з прозорого або відбивного матеріалу. Призначений для зупинки принтера по закінченню рулону барвної стрічки (датчик принтера спрацьовує при зміні оптичних якостей материалу на межі барвна стрічка/трейлер).

Ribbon saver - система економії рібона, що застосовується окремими виробниками на деяких моделях принтерів. Дозволяє зупиняти протягування рібона на ділянках етикетки, де друк не виконується.

Термоголівка - друкувальний елемент кожного термо / термотрансферного принтера, що слугує для формування зображення на матеріалі. Складається з точкових нагрівальних елементів, що передають теплову енергію термопаперу або термотрансферній барвній стрічці (рібону). Нагрівальні елементи розташовуються в лінію з інтервалом, який визначає розподільну здатність друку (dpi - пікселів на дюйм). В процесі друку, електроніка принтера вмикає та вимикає нагрівальні елементи для отримання темних та світлих ділянок на носії.

Flat Head - пласка голівка. Тип друкувальної голівки термотрансферних принтерів. Нагрівальні елементи такої голівки розташовані на деякій відстані від краю площини, що прилягає до поверхні барвної стрічки.  Найбільш поширена в усьому світі та використовується більшістю виробників.

Near Edge - кутова голівка. Тип друкувальної голівки термотрансферних принтерів що використовується в певних моделях деяких виробників. Нагрівальні елементи такої голівки рзташовані на самому краю (куту) поверхні, прилягаючої до барвної стрічки. В большості випадків, має більший ресурс друку (та, як правило, більшу вартість), дозволяє домогтися вищої якості та швидкості друку. Потребує спеціальних витратних матеріалів (для кутових голівок).

Термоетикетки - витратний матеріал для термопринтерів, друк на котрому виконується за допомогою нагрівання. Термоетикетки мають спеціальне покриття з хімічних елементів, які під дією нагрівання термоголівкою принтера змінюють свій колір. Таким чином, відбувається формування зображення. Як правило, термоетикетки служать не більше року та використовуються для короткострокового маркування. Термоетикетки чутливі до вологи, підвищеної температури та конденсату.

Термоетикетки Еко - самоклейний рулонний витратний матеріал для термопринтерів. Не має спеціального захисного покриття та являє собою відносно бюджетне рішення для тимчасового маркування. Даний тип паперу дуже чутливий до нагрівання. Проявлення чорного зображення починається вже при 50-60 °С або, навіть, при невеликому терті. Не рекомендується використання термоетикетки Еко для товарів що потребують тривалого зберігання чи транспортування, або тих що зберігаються в морозильних камерах та піддаються впливу вологи.

Термоетикетки ТОП - самоклейний рулонний витратний матеріал для термопринтерів. Має двостороннє захисне покриття що дозволяє використання в більш «суворих» умовах ніж термоетикетки Еко. Можуть клеїтися на заморожені продукти харчування, товари для тривалого зберігання та транспортування. В деякій мірі, захисне покриття оберігає етикетки від впливу олив, жирів, органічних розчинників.

Термотрансферні етикетки - самоклейний рулонний витратний матеріал для термотрансферних принтерів. На відміну від термоетикетки, виготовляються без термохімічного шару. Для друку на термотрансферній етикетці використовують барвну стрічку (рібон). Виробляють такі етикетки як з паперових (глянцевий та матовий папір, лакований картон и т.д), так і з синтетичних матеріалів (нейлон, сатин, PE, PP, PET і т.д.). Мають деякі переваги над термоетикетками: не схильні до втрати кольору , менш вимогливі до зовнішніх умов, придатні для маркування товарів тривалого зберігання та використання.

Етикет-пістолет - ручний маркувальний пристрій для оперативного маркування товарів.
Має певний набір символів (цифри, букви, спеціальні знаки) в змінюваних набірних полях. За допомогою цих символів відбувається перенесення фарби з чорнильного картриджа на носій (етикет-стрічку).

Етикет-стрічка - самоклейний рулонний витратний матеріал для ручних маркувальних пристроїв (етикет-пістолетів). Застосовується для оперативного маркування товарів обмеженим набором інформації (дата виготовлення / строк придатності, код товару / артикул, ціна і т. п.). Самий бюджетний вид маркування.

Текстильні стрічки – матеріал для виготовлення вшивних ярликів. Основні матеріали: нейлон, сатин, поліестер. Текстильні стрічки бувають односторонні та двосторонні. Двосторонні текстильні стрічки використовуються для двостороннього друку.

Сатин/ поліестер -сатин – полімерний тканий матеріал без просотуваня. Міцний, м’який матеріал, рекомендований для маркування білизни, що безпосередньо контактує з тілом. Краї ярликів з сатину при холодному обрізуванні починають сотатися. Тому такі ярлики пришивають до виробу обома краями або застосовують для різки «гаряче лезо».

Нейлон – полімерний тканий матеріал зі спеціальним просотуванням та гладенькою поверхнею. Зовні, дещо нагадує папір. Завдяки таким особливостям, нейлон використовується для високоякісного двостороннього друку з високою розподільною здатністю. Краї не сотаються при холодному обрізуванні.

Скретч етикетки - самоклейні етикетки, з захисною непрозорою «скретч-панельлю» (полосою що закриває секретну інформацію). Щоб отримати доступ до прихованої інформації, необхідно стерти верхній шар наклейки (наприклад монетою).

Гарантійні етикетки (етикетки контролю доступу) - використовуються для «індикаційного» маркування (захист від підробок, захист пристроїв та приборів від несанкційованого доступу, етикетка ВТК або повірки і т.д.). При спробі зірвати гарантійну етикетку на ній з’явиться приховане зображення або вона зруйнується. Після спроби зірвати таку етикетку, повторне її використання неможливе.

Термострічка (чекова стрічка) - рулонний витратний матеріал з термочутливим шаром. Призначений для термопринтерів та виробляється у вигляді невеликих рулонів стрічки з втулкою. Особливу увагу слід приділяти зберіганю стрічок з термопаперу: їх не слід тримати в теплому місці т.я. вони можуть потемніти (ефект потемніння від нагрівання незворотній).

Смарти - самоклейні етикетки в листах. Призначені для друку на лазерних або струменевих принтерах. Зазвичай, лист формату А4 поділяють на декілька етикеток меншого розміру.